Paul Cluver Pinot Noir (nr 2089) 13,5% 149:-


Om 2007:n, April 2009: Rökigheten är inte riktigt där som det brukar hos sydafrikaner men det kan förnimmas. Jämfört med 2006:n, efter ett års träning av smaklökarna, betraktar jag detta som ett blommigt och fylligt vin. I sina bästa stunder lent och sommrigt men ändå med ett rejält bett. Det är ingen mjukis-Pinot i alla fall! Tuffheten ligger i den skarpa smaken snarare än strävhet eller kärvhet.

I sina sämsta stunder ett parfymerat vin som för tankarna till damtoaletten 22:30 på kvällen under seniorkryssningen till Åland. Något som sätter sin spår i fråga om vilken mat det passar till. Fungerade utmärkt ihop med Wokad kyckling med en rejäl kryddighet av koriander och kummin till exempel. Klingade inte väl ihop med min standardsallad däremot.

Ett bra vin skulle jag säga och på många sätt det vin i standardsortimentet som kan ersätta Kloster Eberbach:s blommiga alternativ. Nu får jag banne mig göra allvar på de där planerna med färska vårrullar. Eller åtminstone sushi.

Uppdaterat: Prövade med sushi och som jag hoppats var det en matchning! Som vi säger i Borlänge – skitgott!

Om 2006:n, våren 2008: brandrökig Sydafrikan med kraft i smaken som är långt från bärighetens ljuva land. Inte fel i sig, men det är inte alls mycket pinot noir-karaktär här. Ska möjligen ge den en andra chans vid tillfälle då detta var en tidig upplevelse på min Pinot Noir-resa.

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009